Składniki
650 g małych buraczków
5 łyżek oliwy extra vergine
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 1/2 pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 litr bulionu jarzynowego
Dodatki
4 łyżki śmietany kremówki
jogurt naturalny
kilka łyżek posiekanego szczypiorku
5 łyżek oliwy extra vergine
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 1/2 pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 litr bulionu jarzynowego
Dodatki
4 łyżki śmietany kremówki
jogurt naturalny
kilka łyżek posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Buraczki umyj (większe buraki przekrój na mniejsze cząstki), i każdy oddzielnie zawiń w folię aluminiową. Następnie ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 1 godzinę. Po tym ostudź i obierz ze skórek. Pokrój na mniejsze kawałki.
UWAGA! Jeśli nie masz czasu na pieczenie buraków, kup już ugotowane.
Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Smaż przez 4 minuty, a następnie wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zestaw z ognia, zmiksuj na krem i jeśli trzeba, dodatkowo dopraw do smaku.
Przed podaniem zupę skrop śmietanką kremówką i udekoruj łyżką jogurtu. Całość posyp szczypiorkiem.
UWAGA! Jeśli nie masz czasu na pieczenie buraków, kup już ugotowane.
Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Smaż przez 4 minuty, a następnie wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zestaw z ognia, zmiksuj na krem i jeśli trzeba, dodatkowo dopraw do smaku.
Przed podaniem zupę skrop śmietanką kremówką i udekoruj łyżką jogurtu. Całość posyp szczypiorkiem.
Przepisy