Zupa krem z buraków

Składniki
650 g małych buraczków
5 łyżek oliwy extra vergine
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 1/2 pomarańczy + 1 pełna łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 litr bulionu jarzynowego

Dodatki
4 łyżki śmietany kremówki
jogurt naturalny
kilka łyżek posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Buraczki umyj (większe buraki przekrój na mniejsze cząstki), i każdy oddzielnie zawiń w folię aluminiową. Następnie ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 1 godzinę. Po tym ostudź i obierz ze skórek. Pokrój na mniejsze kawałki.

UWAGA! Jeśli nie masz czasu na pieczenie buraków, kup już ugotowane.

Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Smaż przez 4 minuty, a następnie wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zestaw z ognia, zmiksuj na krem i jeśli trzeba, dodatkowo dopraw do smaku.

Przed podaniem zupę skrop śmietanką kremówką i udekoruj łyżką jogurtu. Całość posyp szczypiorkiem.
Jeśli nie uda ci się spożyć zupy w czasie jednego posiłku, przełóż ją do pojemnika Pyrex, zamknij szczelnie i przechowuj w lodówce do 3 dni.
Danie na 4 porcje.
Przepisy
Kurczak z ryżem, papryką i brokułem
Zapiekanka z papryką
Naleśniki z farszem z indyka zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią.
Smażone plastry piersi kurczaka z pomidorami w maślanym sosie i z bazylią
Tortille z mielonym mięsem, guacamole i salsą pico de Gallo
Sałatka Nicejska
Pieczona papryka faszerowana
Krewetki z kuskusem, zielonym groszkiem i natką pietruszki
Dorsz zapiekany z ziemniakami
Kotlety z kurczaka z koperkiem i sosem tatarskim
Indyjski dal
Gulasz węgierski
Zapiekanka makaronowa
Zupa krem z buraków
Risotto grzybowe

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce