Składniki
150 g makaronu, np. świderki
2 łyżki oliwy extra vergine
400 g filetu z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 g cukinii (1 średnia)
1 czerwona papryka
400 g pomidorów krojonych z puszki
150 g mozzarelli
przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy extra vergine
400 g filetu z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 g cukinii (1 średnia)
1 czerwona papryka
400 g pomidorów krojonych z puszki
150 g mozzarelli
przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie
Makaron wrzuć do garnka z gotującą wodą i gotuj chwilę krócej niż na al dente. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
W małym naczyniu wymieszaj wszystkie przyprawy. Cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz połową mieszanki przyprawowej. Podobnie w kostkę pokrój cukinię oraz paprykę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj kurczaka i podsmażaj przez chwilę, mieszając. Następnie przełóż kurczaka na oddzielny talerz. Na patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy – zeszklij cebulę, a pod koniec dodaj czosnek. Do cebuli dołóż cukinię i smaż przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj paprykę oraz resztę przypraw. Wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dołóż pomidory. Jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i zagotuj. Na sam koniec dodaj ugotowany makaron i podsmażonego kurczaka, ponownie wymieszaj i wyłóż do naczynia Pyrex.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach zdejmij folię, posyp tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez ok. 5 minut.
W małym naczyniu wymieszaj wszystkie przyprawy. Cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz połową mieszanki przyprawowej. Podobnie w kostkę pokrój cukinię oraz paprykę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj kurczaka i podsmażaj przez chwilę, mieszając. Następnie przełóż kurczaka na oddzielny talerz. Na patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy – zeszklij cebulę, a pod koniec dodaj czosnek. Do cebuli dołóż cukinię i smaż przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj paprykę oraz resztę przypraw. Wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dołóż pomidory. Jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i zagotuj. Na sam koniec dodaj ugotowany makaron i podsmażonego kurczaka, ponownie wymieszaj i wyłóż do naczynia Pyrex.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach zdejmij folię, posyp tartą mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez ok. 5 minut.
Przepisy