Składniki
Tortille z mielonym mięsem, guacamole i salsą pico de Gallo.
2 tortille
3 ząbki czosnku
200 g mięsa mielonego
Oliwa
1 cebula
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
200 g koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
150 ml passaty
Pico de gallo
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej cebuli
1 suszona papryczka chili
Garść świeżej kolendry
Sok z połowy limonki
Sól
Guacamole
1 ząbek czosnku
1 awokado
1 łyżka posiekanej szalotki
Sok z połowy limonki
Sól
Posiekana łyżka kolendry
2 tortille
3 ząbki czosnku
200 g mięsa mielonego
Oliwa
1 cebula
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
200 g koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
150 ml passaty
Pico de gallo
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej cebuli
1 suszona papryczka chili
Garść świeżej kolendry
Sok z połowy limonki
Sól
Guacamole
1 ząbek czosnku
1 awokado
1 łyżka posiekanej szalotki
Sok z połowy limonki
Sól
Posiekana łyżka kolendry
Przygotowanie
Na oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, smażymy i przyprawiamy kuminem, kolendrą, solą, pieprzem. Smażymy 5 min i dodajemy koncentrat pomidorowy i passatę. Dusimy mięso aż odparuje cały płyn.
Pico de gallo: siekamy pomidorki, mieszamy z cebulą, suszoną papryczką, szalotką, doprawiamy solą, sokiem z limonki i kolendrą.
Guacamole: awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy starty czosnek, posiekaną szalotkę, sok z limonki sól kolendrę.
Na środek tortilly nakładamy uduszone mięso i guacamole, zwijamy tortillę w rulon i smażymy z 2 stron na patelni. Podajemy z pico de gallo.
Pico de gallo: siekamy pomidorki, mieszamy z cebulą, suszoną papryczką, szalotką, doprawiamy solą, sokiem z limonki i kolendrą.
Guacamole: awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy starty czosnek, posiekaną szalotkę, sok z limonki sól kolendrę.
Na środek tortilly nakładamy uduszone mięso i guacamole, zwijamy tortillę w rulon i smażymy z 2 stron na patelni. Podajemy z pico de gallo.
Przepisy