Składniki
250g ryżu do risotto, np. arborio
300g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 4 szklanek wywaru warzywnego
5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
sól, pieprz
300g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 4 szklanek wywaru warzywnego
5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno pokrój (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Na głębokiej patelni lub w garnku z grubszym dnem rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj cebulę i czosnek, i duś do miękkości na małym ogniu bez rumienienia przez maksymalnie 5 minut, czasami mieszając.
Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój na cząstki i dodaj do zeszklonej cebuli. Do naczynia dodaj również ryż, wymieszaj i smaż przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się oliwą. Następnie wlej małą łyżkę wazową gorącego bulionu i gotuj risotto na małym ogniu do czasu, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, dodaj kolejną porcję wywaru. Powtarzaj procedurę przez około 17 minut. Nie musisz wykorzystać całego bulionu. W międzyczasie podpraw solą i pieprzem. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku.
Na koniec dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia. Teraz dodaj tarty parmezan i 2 łyżki masła. Wymieszaj drewnianą łyżką i sprawdź, czy potrawa jest dobrze doprawiona. Jeśli trzeba, dopraw, i zaraz potem przełóż do opakowania Pyrex do wystudzenia.
Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój na cząstki i dodaj do zeszklonej cebuli. Do naczynia dodaj również ryż, wymieszaj i smaż przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się oliwą. Następnie wlej małą łyżkę wazową gorącego bulionu i gotuj risotto na małym ogniu do czasu, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, dodaj kolejną porcję wywaru. Powtarzaj procedurę przez około 17 minut. Nie musisz wykorzystać całego bulionu. W międzyczasie podpraw solą i pieprzem. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku.
Na koniec dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia. Teraz dodaj tarty parmezan i 2 łyżki masła. Wymieszaj drewnianą łyżką i sprawdź, czy potrawa jest dobrze doprawiona. Jeśli trzeba, dopraw, i zaraz potem przełóż do opakowania Pyrex do wystudzenia.
Przepisy