Pieczona papryka faszerowana

Składniki
300 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 szklanki ryżu
4 łyżki oleju
cebula
8 papryk
sól, pieprz
oregano
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka wywaru warzywnego
Przygotowanie
Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.

2 łyżki oleju rozgrzej w rondlu, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj mięso mielone, przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano i przesmaż. Kolejno dodaj ryż, wymieszaj.

Papryki umyj i osusz. Odetnij wierzchy i usuń pestki. Większe części napełnij farszem ryżowo-mięsnym i zamknij odciętymi wierzchami. Ułóż w naczyniu Pyrex natłuszczonym olejem i podlej gorącym wywarem.

Papryki przykryć np. aluminiową folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 35 minut. Po upływie wyznaczonego czasu papryki wyciągnij z naczynia.

Do sosu z pieczenia dodaj koncentrat pomidorowy i – jeśli trzeba – niewielką ilość wody. Zagotuj i przypraw do smaku.

Papryki podawaj polane sosem.
Gotowe papryki przechowuj w lodówce maksymalnie 3 dni.
Danie na 4 porcje.
Przepisy
Kurczak z ryżem, papryką i brokułem
Zapiekanka z papryką
Naleśniki z farszem z indyka zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią.
Smażone plastry piersi kurczaka z pomidorami w maślanym sosie i z bazylią
Tortille z mielonym mięsem, guacamole i salsą pico de Gallo
Sałatka Nicejska
Pieczona papryka faszerowana
Krewetki z kuskusem, zielonym groszkiem i natką pietruszki
Dorsz zapiekany z ziemniakami
Kotlety z kurczaka z koperkiem i sosem tatarskim
Indyjski dal
Gulasz węgierski
Zapiekanka makaronowa
Zupa krem z buraków
Risotto grzybowe

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce