Kurczak z ryżem, papryką i brokułem

Składniki
100 g ryżu jaśminowego
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 ząbki czosnku Z Sadów i Pól Intermarche
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka startego imbiru Z Sadów i Pól Intermarche
1/2 czerwonej papryki Z Sadów i Pól Intermarche
1 szklanka różyczek brokuła lub kalafiora
1/2 łyżeczki soku z cytryny
garść bazylii Z Sadów i Pól Intermarche
1 łyżeczka oleju sezamowego
150 g kurczaka (do wyboru: pierś, polędwiczka lub nóżka)
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.

Kurczaka kroimy w plasterki i marynujemy w 1 łyżce sosu sojowego, po czym obtaczamy w mące ziemniaczanej. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy mięso. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym. Na pozostałym oleju smażymy podzielone na małe różyczki brokuły i pokrojoną w paski paprykę. Warzywa przyprawiamy imbirem i posiekanym czosnkiem, smażymy wszystko około 3 minut.

Dokładamy ryż i pozostały sos sojowy, całość podsmażamy kolejne 2 minuty. Na końcu dodajemy kurczaka i całość podgrzewamy. Danie podajemy ze świeżą bazylią, skropione sokiem z cytryny i olejem sezamowym.
Przepisy
Kurczak z ryżem, papryką i brokułem
Zapiekanka z papryką
Naleśniki z farszem z indyka zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią.
Smażone plastry piersi kurczaka z pomidorami w maślanym sosie i z bazylią
Tortille z mielonym mięsem, guacamole i salsą pico de Gallo
Sałatka Nicejska
Pieczona papryka faszerowana
Krewetki z kuskusem, zielonym groszkiem i natką pietruszki
Dorsz zapiekany z ziemniakami
Kotlety z kurczaka z koperkiem i sosem tatarskim
Indyjski dal
Gulasz węgierski
Zapiekanka makaronowa
Zupa krem z buraków
Risotto grzybowe

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce