Indyjski dal

Składniki
1 czerwona cebula
1 mały batat (ok. 300 g)
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1,5 cm korzenia imbiru
2 łyżki klarowanego masła
przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry (lub garam masala) i szczypta chili do smaku
1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
750 ml bulionu jarzynowego
125 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 18% do zup i sosów)
do podania: 200 g ryżu, świeża kolendra, jogurt
Przygotowanie
Cebulę, batata i paprykę pokrój w kostkę, czosnek i imbir zetrzyj na małej tarce.

Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj batata oraz paprykę i podsmażaj przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj czosnek i imbir oraz przyprawy.

Soczewicę przepłucz na sitku, wrzuć na patelnię, wymieszaj. Wlej bulion i pozostaw do zagotowania. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia.

Danie podawaj z ryżem, posypane świeżą kolendrą, z kleksem jogurtu.
Jeśli chcesz zostawić część dalu na później, przełóż je do naczynia i ostudzone włóż do lodówki na maksymalnie 4 dni.
Danie na 4 porcje.
Przepisy
Kurczak z ryżem, papryką i brokułem
Zapiekanka z papryką
Naleśniki z farszem z indyka zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią.
Smażone plastry piersi kurczaka z pomidorami w maślanym sosie i z bazylią
Tortille z mielonym mięsem, guacamole i salsą pico de Gallo
Sałatka Nicejska
Pieczona papryka faszerowana
Krewetki z kuskusem, zielonym groszkiem i natką pietruszki
Dorsz zapiekany z ziemniakami
Kotlety z kurczaka z koperkiem i sosem tatarskim
Indyjski dal
Gulasz węgierski
Zapiekanka makaronowa
Zupa krem z buraków
Risotto grzybowe

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce