Gulasz węgierski

Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
100 g parzonego lub gotowanego boczku
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 papryka
2 łyżki oliwy
2 łyżki smalcu (lub oliwy)
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) (można pominąć)
ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
2 łyżki sosu sojowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Przygotowanie
Łopatkę pokrój w kostkę ok. 1,5 cm, boczek w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Podobnie obierz marchewkę i pokrój ją na plasterki. Paprykę pokrój w dużą kostkę.

W szerokim garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj boczek i cebulę i pozostaw do zeszklenia. Dodaj drugą łyżkę oliwy i dołóż marchewkę i paprykę. Mieszając, podsmażać wszystko przez kilka minut.

Na oddzielnej patelni rozgrzej smalec (lub oliwę) i obsmaż kawałki mięsa. Dopraw je solą i pieprzem i przełóż do garnka z warzywami. Podlej ok. 1/3 szklanki wina i gotuj na większym ogniu przez chwilę, aż płyn odparuje.

Warzywa i mięso dopraw mieloną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Dodaj gorący bulion (lub rosół) tak, by zakrył składniki. Kolejno dodaj sos sojowy, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 1 i 1/2 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pieczarki pokrojone w duże cząstki.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, mieszając. Następnie przełóż do garnka, wymieszać, by nie pozostały grudki, i zagotuj.

Duży garnek gulaszu to spore wyzwanie, dlatego po ostudzeniu warto podzielić danie na porcje, poprzekładać do naczyń Pyrex i część włożyć do lodówki, a część do zamrażarki.
Danie na 6-8 porcji.
Przepisy
Kurczak z ryżem, papryką i brokułem
Zapiekanka z papryką
Naleśniki z farszem z indyka zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią.
Smażone plastry piersi kurczaka z pomidorami w maślanym sosie i z bazylią
Tortille z mielonym mięsem, guacamole i salsą pico de Gallo
Sałatka Nicejska
Pieczona papryka faszerowana
Krewetki z kuskusem, zielonym groszkiem i natką pietruszki
Dorsz zapiekany z ziemniakami
Kotlety z kurczaka z koperkiem i sosem tatarskim
Indyjski dal
Gulasz węgierski
Zapiekanka makaronowa
Zupa krem z buraków
Risotto grzybowe

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce