Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
100 g parzonego lub gotowanego boczku
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 papryka
2 łyżki oliwy
2 łyżki smalcu (lub oliwy)
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) (można pominąć)
ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
2 łyżki sosu sojowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 g parzonego lub gotowanego boczku
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 papryka
2 łyżki oliwy
2 łyżki smalcu (lub oliwy)
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) (można pominąć)
ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
2 łyżki sosu sojowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Przygotowanie
Łopatkę pokrój w kostkę ok. 1,5 cm, boczek w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Podobnie obierz marchewkę i pokrój ją na plasterki. Paprykę pokrój w dużą kostkę.
W szerokim garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj boczek i cebulę i pozostaw do zeszklenia. Dodaj drugą łyżkę oliwy i dołóż marchewkę i paprykę. Mieszając, podsmażać wszystko przez kilka minut.
Na oddzielnej patelni rozgrzej smalec (lub oliwę) i obsmaż kawałki mięsa. Dopraw je solą i pieprzem i przełóż do garnka z warzywami. Podlej ok. 1/3 szklanki wina i gotuj na większym ogniu przez chwilę, aż płyn odparuje.
Warzywa i mięso dopraw mieloną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Dodaj gorący bulion (lub rosół) tak, by zakrył składniki. Kolejno dodaj sos sojowy, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 1 i 1/2 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pieczarki pokrojone w duże cząstki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, mieszając. Następnie przełóż do garnka, wymieszać, by nie pozostały grudki, i zagotuj.
Duży garnek gulaszu to spore wyzwanie, dlatego po ostudzeniu warto podzielić danie na porcje, poprzekładać do naczyń Pyrex i część włożyć do lodówki, a część do zamrażarki.
W szerokim garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj boczek i cebulę i pozostaw do zeszklenia. Dodaj drugą łyżkę oliwy i dołóż marchewkę i paprykę. Mieszając, podsmażać wszystko przez kilka minut.
Na oddzielnej patelni rozgrzej smalec (lub oliwę) i obsmaż kawałki mięsa. Dopraw je solą i pieprzem i przełóż do garnka z warzywami. Podlej ok. 1/3 szklanki wina i gotuj na większym ogniu przez chwilę, aż płyn odparuje.
Warzywa i mięso dopraw mieloną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Dodaj gorący bulion (lub rosół) tak, by zakrył składniki. Kolejno dodaj sos sojowy, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 1 i 1/2 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pieczarki pokrojone w duże cząstki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, mieszając. Następnie przełóż do garnka, wymieszać, by nie pozostały grudki, i zagotuj.
Duży garnek gulaszu to spore wyzwanie, dlatego po ostudzeniu warto podzielić danie na porcje, poprzekładać do naczyń Pyrex i część włożyć do lodówki, a część do zamrażarki.
Przepisy