Dorsz zapiekany z ziemniakami

Składniki
700 g ziemniaków
300 g filetu z dorsza
1/2 szklanki mleka
ser żółty
3/4 szklanki śmietany 18%
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dorsza również ugotuj – jednak w wodzie z odrobiną mleka, aby nabrał delikatniejszego smaku.

Gotowe ziemniaki i dorsza rozdrobnij, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj, tak by powstała jednolita masa. Masę przełóż do naczynia Pyrex, wierzch posmaruj śmietaną.

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i piecz do zrumienienia, przez około 10 – 15 minut. Po tym czasie zapiekankę posyp startym serem i piecz ponownie do zrumienienia.
Jeśli nie uda Ci się zjeść zapiekanki przy pierwszym podejściu, pozostaw je w naczyniu Pyrex i włóż do lodówki. Przechowuj maksymalnie do 3 dni.
Danie na 2 porcje.
Przepisy
Kurczak z ryżem, papryką i brokułem
Zapiekanka z papryką
Naleśniki z farszem z indyka zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią.
Smażone plastry piersi kurczaka z pomidorami w maślanym sosie i z bazylią
Tortille z mielonym mięsem, guacamole i salsą pico de Gallo
Sałatka Nicejska
Pieczona papryka faszerowana
Krewetki z kuskusem, zielonym groszkiem i natką pietruszki
Dorsz zapiekany z ziemniakami
Kotlety z kurczaka z koperkiem i sosem tatarskim
Indyjski dal
Gulasz węgierski
Zapiekanka makaronowa
Zupa krem z buraków
Risotto grzybowe

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce