03

Jaka żywność nadaje się najlepiej do dłuższego przechowywania

Najbardziej efektywnym sposobem długotrwałego przechowywania żywności jest mrożenie. Do tego rodzaju przechowywania żywności najlepiej nadają się nieprzetworzone produkty mięsne, jak również gotowe potrawy mięsne i mączne. Niektóre zamrożone produkty możesz śmiało wykorzystywać nawet przez rok!

Dobra rada!

Aby zachować jak najlepszą jakość, mroź dania jak najszybciej po ich przygotowaniu!

Pamiętaj!

Niczego nie zamrażaj dwukrotnie, a po rozmrożeniu jak najszybciej przyrządź danie i zjedz!

 

Powodem tego pośpiechu jest fakt, że podczas rozmrażania „budzą się” drobnoustroje znajdujące się w produktach żywnościowych, które giną dopiero podczas obróbki termicznej.

 

Jeśli masz ochotę mrozić żywność, to najlepiej w temperaturze –18 stopni Celsjusza. Poza tym weź pod uwagę, że niektóre produktu mają krótszy termin mrożenia, a inne dłuższ

 

 

Żeby mrożenie wyszło ci na zdrowie, zastosuj się do poniższych wskazówek:

  • wołowina mrożona przetrwa do 12 miesięcy,
  • wieprzowina do 8 miesięcy,
  • cielęcina do 4 miesięcy (pieczona nawet do 8 miesięcy),
  • chude ryby przechowuj zamrożone maksymalnie 8 miesięcy, natomiast tłuste 4 miesiące,
  • pieczywo przez wiele miesięcy zachowa swoje wartości smakowe.

 

Natomiast nie wkładaj do zamrażarki wędlin, zwłaszcza pasztetu, metki, salcesonu, galaret ani wyrobów garmażeryjnych, np. sałatek. Najpewniej dojdzie do zmiany struktury potraw w wyniku ich rozwarstwienia, tym samym potrawa straci pierwotny wygląd i konsystencję.

 

Żeby mrożenie było efektywne, w zamrażarce układaj produkty spożywcze ciasno, inaczej niż w lodówce.

 

Jeśli nie masz potrzeby mrożenia jedzenia, a jedynie chcesz przechować je w lodówce przez krótszy czas, skorzystaj z poniższych rad:

  • Cytrusy, ogórki, kalafior, brokuł – zamknięte w naszych pojemnikach mogą być w lodówce nawet do 10 dni.
  • Papryka, pomidory i pieczarki – zachowają świeżość przez około 5 dni.
  • Ser żółty – przechowywany w naszym opakowaniu będzie zdatny do spożycia przez nawet dwa tygodnie.
  • Sery twarogowe – będą świeże przez kilka dni, jednak kieruj się terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu.
  • Masło – otwarte przechowuj w naszym opakowaniu i zużyj w ciągu tygodnia.
  • Margaryna – zachowa świeżość przez około trzy tygodnie.

 

Kliknij by pobrać szczegółowe informacje na temat „Jak bezpieczne przechowywać żywność”

Dodatkowa rada!

Przechowując żywność, zawsze przestrzegaj zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce