02

Dieta na cały tydzień – przygotuj posiłki jednego dnia

Szybkie tempo życia często nie pozwala nam
codziennie zaglądać do kuchni i poświęcać czas
na przygotowanie posiłków na kolejny dzień.

Jest na to rada! Zaoszczędź swój czas, przygotowując posiłki za jednym zamachem od razu na cały tydzień. A co? Niech będzie raz a dobrze! Tylko jak się do tego zabrać?

 

Podstawą jest planowanie i przemyślany dobór składników. Aby zrobić dobry plan, zastanów się, które dania mają krótszy termin trwałości i w związku z tym trzeba je będzie zjeść na początku tygodnia, a które spokojnie będą mogły poczekać do piątku. Dla lepszej orientacji „co, kiedy?” skorzystaj z poniższych wskazówek.

Dania na początek tygodnia:

Te potrawy mogą się składać z mniej trwałych produktów, niepoddanych obróbce termicznej – czyli mogą to być surowe ryby, mięsa, surówki. Zjedz je maksymalnie w ciągu 2 dni. A zatem jeśli będziesz przygotowywać lunchboxy z tego typu składników w weekend, na przykład w niedzielę, to najlepiej zjedz je w poniedziałek. To, co może sushi?

Dania na środek tygodnia:

Tutaj potrzebna już jest obróbka termiczna – gotowanie, smażenie i pieczenie. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie pożywnej zupy typu krem, risotta, zapiekanki czy dania makaronowego, przy czym dwa ostatnie dania z powodzeniem zapieczesz w naczyniach Pyrex. Wszystkie te potrawy natomiast łatwo i kompaktowo przechowasz w naszych pojemnikach w lodówce, a jeśli będzie potrzeba, bezpiecznie przetransportujesz do pracy i podgrzejesz w mikrofalówce. Dania tego typu przechowuj w lodówce do 4 dni. Jeśli przygotujesz je w weekend, zjedz je we wtorek a najpóźniej w środę.

Dania na końcówkę tygodnia:

W tym przypadku świetnie sprawdzą się potrawy, które wraz z upływem czasu nabierają coraz więcej smaku, a więc będą to dania zawierające kapustę i grzyby, choć składniki te nie należą do łatwostrawnych. Jeśli wolisz coś zdecydowanie lżejszego, przygotuj potrawę nadającą się do mrożenia – sprawdzą się tu mięsne i wegetariańskie kotlety, pierogi, krokiety czy gulasz. Dania te z powodzeniem zamrozisz w pojemnikach Pyrex i w łatwy sposób odmrozisz w czwartek lub piątek.

Dobra rada!

Aby przygotowanie dań poszło sprawnie, zaplanuj działania kuchenne tak, by zredukować wszelkiego rodzaju przestoje, np. kiedy zupa się gotuje, krój składniki na kolejne danie.

Jeszcze więcej czasu zyskasz, jeśli zaplanujesz menu na cały tydzień. Wówczas łatwiej Ci będzie sporządzić listę zakupową, a same zakupy przebiegną o wiele szybciej niż zazwyczaj. Poniżej przedstawimy proponowane menu. Zajrzyj do niego – być może się zainspirujesz.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania w Twojej przeglądarce